codecpack.nl - Veelgestelde Vragen en Antwoorden


English version, Hoofdpagina, Sitemap, Nieuws, Download links, Veelgestelde Vragen en Antwoorden, Uitleg, K-Lite Codec Pack, VideoLAN, DivX, Xvid, TreeSize Free, TreeSize Professional, Nero CD-DVD Speed, Nero DiscSpeed, IE Collection, McAfee VirusScan, 7-Zip, B1 Free Archiver, WinRAR, WinZip, DirectX, Tweak UI, IrfanView, Ad-Aware, Spybot Search & Destroy, Skype, PuTTY, KeePass Password Safe, Mozilla Firefox, Utilu Mozilla Firefox Collection, Mozilla Thunderbird, Adobe Reader DC, Flash Player, Java Runtime Environment, Google Chrome, Microsoft Update.

Veelgestelde Vragen en Antwoorden

Welkom. Op deze pagina zijn een groot aantal Veelgestelde Vragen en Antwoorden te vinden.

Waarschuwing: Codec pakketten (codec packs in het Engels) en bestandsuitwisselingsprogramma's zijn gratis. Negeer de websites die geld vragen voor gratis software of niet-bestaande betaalde abonnementen aanbieden.

Alle antwoorden uitvouwen


Algemeen

+ Vraag: Waar kan ik uitleg vinden over wat codecs en codec packs zijn, hoe ze werken, op welke manier ze het beste geïnstalleerd kunnen worden en hoe afspeelproblemen opgelost kunnen worden?
Antwoord: Deze uitleg staat in het Nederlandstalige artikel Codecs en codec packs welke te vinden is op het volgende adres:
codecpack.nl/uitleg.htm

+ Vraag: Waar kan ik meer informatie over de programma's vinden (in het Nederlands)?
Antwoord: Meer Nederlandstalige informatie is te vinden op het volgende adres:
codecpack.nl

+ Vraag: Is de informatie ook beschikbaar in andere talen dan in het Nederlands?
Antwoord: Ja, naast Nederlands is de informatie ook beschikbaar in het Engels op de Final Builds Site:
finalbuilds.com

+ Vraag: Waar kan ik de Veelgestelde Vragen en Antwoorden vinden?
Antwoord: Die hebt u al gevonden, u bent nu een van de vragen aan het lezen.

+ Vraag: Zijn de Veelgestelde Vragen en Antwoorden ook beschikbaar in andere talen dan in het Nederlands?
Antwoord: Ja, naast Nederlands zijn de Veelgestelde Vragen en Antwoorden ook beschikbaar in het Engels (Frequently Asked Questions (FAQ) and Answers):
finalbuilds.com

+ Vraag: Waar kan ik informatie vinden over het zelf omzetten van films (encoderen)?
Antwoord: Informatie en gidsen over het zelf omzetten van films zijn te vinden op de volgende website:
doom9.org

+ Vraag: Wat is de disclaimer van deze website?
Antwoord: Deze website biedt alleen informatie. Deze website host geen downloads. Links bij downloads op deze website verwijzen naar servers van derde partijen. Door deze links te volgen wordt deze website verlaten. Deze website heeft de websites van derde partijen niet gereviewd en heeft geen enkele controle over en is niet verantwoordelijk noch aansprakelijk voor welke andere website dan ook, noch voor de inhoud van deze andere websites. Deze website is onafhankelijk en niet verbonden aan deze derde partijen of aan ontwikkelaars van software.

+ Vraag: Moet ik betalen voor codec pakketten (codec packs in het Engels) of bestandsuitwisselingsprogramma's?
Antwoord: Nee, zowel codec packs als bestandsuitwisselingsprogramma's zijn gratis. Negeer de websites die geld vragen voor gratis software of niet-bestaande betaalde abonnementen aanbieden.

+ Vraag: Wat zijn codecs?
Antwoord: De meeste afspeelsoftware gebruikt DirectShow voor de weergave. DirectShow is een systeem dat meerdere DirectShow filters als bouwstenen gebruikt om een zogenaamde DirectShow graph te maken. Het is net een boom: Een bestand is de stam van de graph en de audio en video renderers zijn de bladeren van de graph. Tijdens het afspelen vloeit er data van de stam naar de bladeren. Elk filter in de graph voert een deeltaak van het hele proces uit. Kenmerkende elementen in de graph zijn het source filter (splitter) en decoders voor de audio en video. Een source filter is verantwoordelijk voor het lezen van het bestandsformaat en voor het voeren van de data aan de stroomafwaarts in de graph gelegen filters. Wanneer DirectShow gedurende het maken van de graph meerdere filters vindt die dezelfde deeltaak kunnen uitvoeren zal het normaliter het filter kiezen met de hoogste merit (prioriteit). De merit van een filter is simpelweg een numerieke waarde die de prioriteit van het filter aangeeft. Er bestaan hulpprogramma's om de merit van een DirectShow filter te wijzigen. Geavanceerde afspeelsoftware is vaak in staat de filters die in de graph gebruikt worden te wijzigen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt bepaalde filters te blokkeren. Wanneer geen geschikt DirectShow filter kan worden gevonden om een bepaald audio of video formaat te decoderen dan valt DirectShow terug op de VFW (Video For Windows) en ACM (Audio Compression Manager) codecs (zie onder) middels speciale wrapper filters.
Het is een mythe dat filters conflicten met elkaar zouden kunnen veroorzaken. Wanneer er iets fout gaat is dat simpelweg omdat bepaalde filters in de graph hun deeltaken niet goed uitvoeren. De filters in het K-Lite Codec Pack zijn zorgvuldig geselecteerd om voor optimale functionaliteit te zorgen met een minimale kans op problemen.
Codec is de afkorting van Compressor-decompressor. Codecs zijn nodig voor het omzetten (encoderen) en afspelen (decoderen) van audio en video. Wanneer deze definitie gevolgd zou worden is een DirectShow filter strikt genomen dus geen codec.
Twee andere systemen zijn VFW (Video For Windows) en ACM (Audio Compression Manager). Onderdelen van deze systemen worden codecs genoemd, omdat ze meestal zowel kunnen omzetten (encoderen) als afspelen (decoderen). Deze twee codec typen worden vereist door de meeste videobewerkingssoftware, zoals VirtualDub. Traditionele videobewerkingsapplicaties kunnen DirectShow niet gebruiken, modernere videobewerkingssoftware is soms in staat om DirectShow te gebruiken voor het decoderen, maar meestal vereisen ze nog steeds VFW en ACM codecs voor het omzetten (encoding).


Installatie

+ Vraag: Wanneer ik een programma wil installeren krijg ik steeds de volgende foutmelding: "The setup files are corrupted. Please obtain a new copy of the program." of "... is not a valid Win32 application". Ik heb het programma meerdere keren opnieuw gedownload, ook van verschillende alternatieve download locaties, maar de foutmelding blijft maar terugkomen. Hoe kan ik dit probleem oplossen?
Antwoord: Wanneer de foutmelding verschijnt dat bestanden corrupt zijn, dan is de oorzaak daarvan meestal dat de verbinding met de server tijdens het downloaden is verbroken, terwijl de browser denkt dat het bestand volledig gedownload is (omdat er geen nieuwe data meer binnenkomt). Indien het bestand daarna nogmaals wordt gedownload herkent de browser de bestandsnaam en ziet hij dat hij datzelfde bestand al heeft gedownload en dat het nog in de cache staat en neemt de corrupte versie. Daardoor blijft de foutmelding terugkomen, zelfs al wordt er voor een alternatieve download locatie gekozen.
Om het probleem op te lossen moet de cache van de browser worden geleegd (oftewel gewist), waarna het bestand opnieuw moet worden gedownload. Dan zal de browser het bestand daadwerkelijk opnieuw van internet (moeten) downloaden in plaats van uit de cache op de harde schijf.
Om de cache van de browser Internet Explorer te legen: klik in het menu Extra (bovenaan het scherm) op de optie Internet-opties... Klik vervolgens op Bestanden verwijderen... (middenin het venster) en ten slotte twee keer op OK.
Om de cache van de browser Mozilla Firefox te legen: klik in het menu Extra (bovenaan het scherm) op de optie Opties... Klik vervolgens op Geavanceerd en dan op het tabblad Netwerk en daarna bij Buffer op de knop Nu wissen en ten slotte op OK.
Hoewel het niet nodig is bij alle browsers kan het geen kwaad om de browser opnieuw te starten na het legen van de cache.
Download het gewenste bestand vanaf een alternatieve download locatie wanneer het probleem zich nogmaals voordoet.

+ Vraag: Waar kan ik zien welke versie momenteel is geïnstalleerd?
Antwoord: Het versienummer van geïnstalleerde software is te vinden in het Configuratiescherm onder Software (Klik op Start, ga naar Instellingen, Configuratiescherm en dubbelklik vervolgens op Software).

+ Vraag: Wanneer er een nieuwe versie uitkomt van een programma dat is geïnstalleerd op mijn computer, is het dan verstandig om dit programma bij te werken naar de nieuwste versie?
Antwoord: Ja, het is ten zeerste aan te raden om altijd de nieuwste versies van programma's te gebruiken, aangezien daarin vaak bugs (fouten) worden opgelost, extra mogelijkheden worden toegevoegd en veiligheidslekken worden gedicht. Het is dus belangrijk dat naast het bijwerken van Windows door middel van Microsoft Update, het bijwerken van de virusscanner en de firewall ook de andere programma's regelmatig bij worden gewerkt naar de laatste versies.

+ Vraag: Is het aan te raden om voor de installatie reeds geïnstalleerde codecs en codec packs te verwijderen?
Antwoord: Ja, het is ten zeerste aan te raden om al geïnstalleerde codecs en codec packs (met uitzondering van de standaard in Windows aanwezige codecs en codecs met functionaliteit die niet door de te installeren software geboden wordt) te verwijderen voor installatie. Op die manier blijft het systeem netjes schoon en worden mogelijke problemen voorkomen.
Tenzij bij installatie anders wordt aangegeven hoeven oude versies niet verwijderd te worden voor het installeren van een nieuwere versie, wanneer er alleen kleine veranderingen zijn tussen de oude en de nieuwe versie kan de nieuwe versie probleemloos over de oude versie heen worden geïnstalleerd. Het is geen probleem om de oude versie wel te verwijderen, maar houdt er rekening mee dat de software dan ook zijn eventueel aangepaste instellingen kwijt zal raken.

+ Vraag: Is het mogelijk om alleen enkele onderdelen van van de software te verwijderen (en de rest te houden)?
Antwoord: Nee, dat is niet mogelijk. Verwijder eerst het hele pakket en installeer daarna (alleen) de gewenste onderdelen opnieuw.

+ Vraag: Aan het begin van de installatie krijg ik de vraag of ik een programma wil verwijderen. Is dat nodig?
Antwoord: Nee, dat is niet nodig. Klik simpelweg op No (Nee) om het programma te houden.
Het is echter wel ten zeerste aan te raden om al geïnstalleerde codecs en codec packs te verwijderen voor installatie. Op die manier blijft het systeem netjes schoon en worden mogelijke problemen voorkomen.

+ Vraag: Tijdens de installatie krijg ik een foutmelding, er staat "An error occurred while trying to replace the existing file: DeleteFile failed; code 5. Access denied." (Toegang geweigerd). Wat moet ik nu doen?
Antwoord: Dit betekent dat het installatieprogramma een bestand probeert te vervangen dat al aanwezig en in gebruik is door een ander programma. Sluit alle actieve programma's en klik op Retry (Opnieuw proberen). Wanneer dan dezelfde foutmelding daarna nogmaals verschijnt, klik dan op Ignore (Negeren) om door te gaan.

+ Vraag: Tijdens de installatie krijg ik het bericht "Error writing to registry key" ("Fout bij het scrijven naar een registersleutel"). Wat kan ik doen om dit op te lossen?
Antwoord: Dit antwoord is alleen voor ervaren gebruikers. De fout in het register wordt veroorzaakt door verkeerde machtigingen, wat kan worden opgelost met een programma om het register mee te bewerken. Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ regedit en druk op enter. Navigeer vervolgens naar de in de foutmelding vermelde registersleutel. Klik met de rechtermuisknop op deze sleutel en klik op Machtigingen. Zorg er vervolgens voor dat de Administrators groep Volledig beheer heeft.

+ Vraag: Wat is het verschil tussen de in het K-Lite Codec Pack beschikbare .avi splitters?
Antwoord: Microsoft: Heeft problemen met het afspelen van incomplete bestanden.
Gabest en MPC's eigen .avi splitter: Deze kunnen de meeste incomplete bestanden probleemloos afspelen.
Haali: Heeft problemen met het afspelen van bestanden die geen .avi index bevatten. Bevat een audio switcher, welke handig is voor het afspelen van .avi bestanden met meerdere audiosporen (wat vrij weinig voorkomt) in spelers die geen eigen audio switcher hebben (dus eigenlijk is deze .avi splitter alleen nuttig in combinatie met Windows Media Player).

+ Vraag: Is het mogelijk om de software automatisch/vanzelf/stil/onbeheerd te installeren?
Antwoord: Ja, een onbeheerde installatie (beter bekend als stille installatie) is mogelijk. Een onbeheerde installatie is een stille installatie die geen actie van de gebruiker vereist.
Start het installatieprogramma via de opdrachtprompt parameter -MakeUnattended om een onbeheerde installatie aan te maken. Een wizard genaamd "Unattended Install Maker" zal verschijnen. Volg de door de wizard gegeven instructies om op een eenvoudige manier een automatische installatie te maken.

+ Vraag: Bevat de software een deïnstallatieprogramma?
Antwoord: Ja.

+ Vraag: Verwijdert het deïnstallatieprogramma alles wat het installatieprogramma op het systeem zet?
Antwoord: Ja. Alle bestanden en sleutels in het register worden verwijderd bij een deïnstallatie.


Afspeelproblemen

+ Vraag: Mijn computer heeft problemen bij het afspelen van audio- en videobestanden. Hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Installeer de nieuwste versie van het K-Lite Codec Pack.

+ Vraag: Mijn computer heeft een probleem bij het afspelen van een bepaald geluids- of filmbestand. Hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Installeer de nieuwste versie van het K-Lite Codec Pack wanneer dat niet al gebeurd is en probeer het bestand af te spelen met Media Player Classic (MPC). Wanneer dat niet mocht werken, installeer dan VideoLAN en probeer het bestand daarmee af te spelen. VideoLAN is een uitstekende multimediaspeler met zijn eigen plugins om verschillende audio- en videoformaten af te kunnen spelen, VideoLAN is dan ook niet afhankelijk van geïnstalleerde codecs. Wanneer dat ook niet mocht werken controleer dan of het bestand dat niet werkt wel echt (niet nep) is en of het niet corrupt is.

+ Vraag: Mijn computer heeft problemen bij het streamen, dat wil zeggen het simultaan downloaden en afspelen van audio en/of video rechtstreeks vanaf internet, bij gebruik van Media Player Classic. Hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Ten eerste wees er zeker van dat de nieuwste versie van het K-Lite Codec Pack goed is geïnstalleerd. Ten tweede controleer of er een recente versie van Microsoft DirectX op de computer is geïnstalleerd. Ten derde zijn er enkele instellingen in Media Player Classic die het probleem kunnen veroorzaken en aangepast kunnen worden:
Start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik vervolgens op Output (onder Playback). Zet dan de instellingen voor DirectShow Video op System Default (de eerste optie). Sluit Media Player Classic vervolgens en probeer de stream daarna nogmaals af te spelen. Wanneer het nog steeds niet werkt, probeer dan de andere video opties ook (DirectX 7 en DirectX 9).

+ Vraag: Ik heb problemen met het afspelen van MPEG bestanden (bestanden met .mpg/.mpeg/etc. als bestandsextensie), wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Er zijn twee soorten MPEG video die dezelfde bestandsextensies gebruiken, MPEG-1 en MPEG-2. Het in .mpg/.mpeg bestanden meest voorkomende formaat van deze twee is is MPEG-1. Windows zou MPEG-1 video moeten kunnen afspelen zonder de noodzaak extra codecs of filters te installeren. Als het afspelen met de standaard Windows filters om een of andere reden niet werkt kan de interne MPEG-1 decoder van Media Player Classic worden geactiveerd. Activeer dan ook het interne MPEG PS/TS/PVA source filter. Om toegang te krijgen tot deze opties: start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik op Options... (de onderste) en klik dan op Internal Filters.
MPEG-2 is het videoformaat dat wordt gebruikt voor DVD's en ook voor SVCD's. Om MPEG-2 te kunnen afspelen is het nodig om een MPEG-2 decoder te installeren. Het K-Lite Codec Pack bevat verschillende decoders waartussen kan worden gekozen.
Er bestaan ook twee verschillende MPEG containerformaten. Een container is simpelweg een wrapper die audio en video bevat. De meest voorkomende is MPEG Program Stream (PS). Windows bevat een filter om dit containerformaat te lezen. De andere is MPEG Transport Stream (TS). Het K-Lite Codec Pack bevat een filter voor dat formaat.

+ Vraag: Ik kan geen .avi bestanden afspelen, wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Als het probleem alleen voorkomt met enkele .avi bestanden, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij deze bestanden. Gebruik in dat geval een hulpprogramma om de bestanden (voor zover mogelijk) te herstellen of kies een andere .avi splitter:
Schakel bij gebruik van Media Player Classic de interne .avi splitter in. Om toegang te krijgen tot deze opties: start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Internal Filters. Installeer de Gabest AVI splitter wanneer een ander afspeelprogramma wordt gebruikt, dit is een losstaande versie van de in MPC geïntegreerde splitter. Deze splitter is in staat de meeste beschadigde .avi bestanden weer te geven.
Wanneer geen enkel .avi bestand kan worden afgespeeld is het AVI source filter van Windows waarschijnlijk beschadigd. Dit is op te lossen door het volgende te doen:
Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ
regsvr32 quartz.dll
en druk op enter.

+ Vraag: Ik kan geen .avi bestanden meer afspelen nadat ik WinAVI Video Converter heb gebruikt. Wat kan ik eraan doen om dat op te lossen?
Antwoord: WinAVI beschadigt soms het AVI source filter van Windows. Dit is op te lossen door het volgende te doen:
Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ
regsvr32 quartz.dll
en druk op enter.

+ Vraag: Ik heb problemen met het afspelen van incomplete .avi bestanden. Kun je daarbij helpen?
Antwoord: Schakel de interne AVI splitter van Media Player Classic in, deze kan onvolledige bestanden beter afpspelen van het standaard AVI source filter dat onderdeel is van Windows.
Om toegang te krijgen tot deze opties: start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Internal Filters, daar is de optie te vinden onder Source Filters. Voor andere afspeelprogramma's is het nodig om de Gabest AVI splitter te installeren.

+ Vraag: .avi bestanden die H.264 video bevatten worden omgekeerd afgespeeld in BSplayer en Windows Media Player (WMP), hoe kan ik ze omkeren?
Antwoord: De oplossing om deze bestanden juist af te spelen is het inschakelen van H.264 decoding in ffdshow. Ga daarvoor naar ffdshow Video decoder configuration en stel H.264 in op libavcodec onder codecs.

+ Vraag: Ik kan geen .avi bestanden afspelen die H.264 video bevatten, hoe kan ik ze wel afspelen?
Antwoord: Oudere versies van CoreAVC hebben problemen met het decoderen van H.264 video wanneer de video is opgeslagen in een container in VFW in plaats van native mode (wat de beste manier is). In de AVI container wordt H.264 video altijd in VFW mode opgeslagen vanwege beperkingen van het containerformaat.
De oplossing voor het afspelen van deze bestanden is het inschakelen van H.264 decoding in ffdshow. Ga om dit te doen naar ffdshow Video decoder configuration en zet H.264 op libavcodec onder codecs.

+ Vraag: Er wordt meer dan één audiospoor tegelijkertijd afgespeeld, terwijl er maar één audiospoor afgespeeld zou moeten worden. Hoe kan ik dat aanpassen?
Antwoord: Wanneer meerdere (meestal twee) audiosporen tegelijkertijd worden afgespeeld betekent dat dat er afspeelsoftware wordt gebruikt die geen zogenaamde stream switcher (sporenwisselaar) bevat. Wanneer een bestand wordt afgespeeld dat meerdere audio-, video- en/of ondertitelingssporen bevat dan probeert de afspeelsoftware deze allemaal tegelijk af te spelen in plaats van één van elk.
Oplossingen:
 • Gebruik een afspeelprogramma met een ingebouwde stream switcher, zoals Media Player Classic.
 • Gebruik een source filter dat een ingebouwde stream switcher bevat, zoals Haali's splitter.
 • Gebruik een speciaal stream switcher filter zoals Morgan Multimedia Stream Switcher.

+ Vraag: Het geluid slaat vaak over bij het afspelen van films met AC3 audio, hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Het hulpprogramma ReClock zou dit probleem kunnen oplossen.

+ Vraag: Video's stotteren heel erg, hoe kan ik video's minder laten stotteren?
Antwoord: Dit kan gebeuren wanneer er buggy graphics drivers (stuurprogramma's voor de grafische kaart met fouten) worden gebruikt. Probeer een andere versie van de driver, ouder of nieuwer. Wanneer Windows Vista of nieuwer als besturingssysteem wordt gebruikt zorg dan voor recente drivers.

+ Vraag: Video's stotteren heel erg wanneer ik ze in volledig scherm afspeel, wat veroorzaakt dat?
Antwoord: Dit kan worden veroorzaakt door bepaalde instellingen in de driver van de grafische kaart. Probeer de volgende instellingen aan te passen in het control panel (configuratiescherm) van de grafische kaart:
 • Stel FSAA in op Let the application decide (Laat de applicatie beslissen)
 • Schakel anisotopic filtering (AF) uit
 • Schakel antialiasing (AA) uit

+ Vraag: Ik hoor geen geluid in Flash video's op websites zoals YouTube, hoe kan dat worden opgelost?
Antwoord: Lees de vraag over algemene audioproblemen indien het geluidsprobleem ook voorkomt bij andere audio dan Flash.
Hieronder staan een aantal punten die het probleem op zouden kunnen lossen:
 • Installeer de nieuwste versie van de Flash plugin. Wanneer er problemen optreden bij het bijwerken van de plugin, deïnstalleer dan eerst de huidige geïnstalleerde versie met de Flash Uninstall Tool (het Flash Deïnstalleerhulpprogramma). Sluit alle browsers voor het uitvoeren van het deïnstalleerhulpprogramma en het bijwerken van de Flash plugin.
 • Start de K-Lite Codec Tweak Tool. Kies de zogenaamde fix for broken sound (MIDI, WaveOut), de onderste optie onder Fixes, en klik op Next (Volgende). Dit is een oplossing die missende registersleutels herstelt die ervoor zorgen dat er geluid wordt afgespeeld.
  Wanneer deze optie grijs (niet aanklikbaar) is dan zijn de betreffende registersleutels al aanwezig en is dit dus niet het probleem.
 • Leeg (oftewel wis) de cache van de browser.
  Om de cache van de browser Internet Explorer te legen: klik in het menu Extra (bovenaan het scherm) op de optie Internet-opties... Klik vervolgens op Bestanden verwijderen... (middenin het venster) en ten slotte twee keer op OK.
  Om de cache van de web browser Mozilla Firefox te legen: klik in het menu Extra (bovenaan het scherm) op de optie Opties... Klik vervolgens op Geavanceerd en dan op het tabblad Netwerk en daarna bij Buffer op de knop Nu wissen en ten slotte op OK.
  Hoewel het niet nodig is bij alle browsers kan het geen kwaad om de browser opnieuw te starten na het legen van de cache.
 • Flash slaat zijn bestanden op in de map Temporary Files (Tijdelijke Bestanden). Een corrupt, onjuist of ongeldig bestand kan problemen veroorzaken. Doe het volgende om de map Temporary Files (Tijdelijke Bestanden) te legen:
  • Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ
   RD /S /Q "%TEMP%"
   en druk op enter.
  • Plaats een vinkje voor de optie genaamd Allow third-party Flash content to store data on your computer (Sta derde partijen toe Flashinhoud op de computer op te staan).
  • Controleer of geluidsinstellingen juist zijn. Klik op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm), Sound en Audio Devices (Geluiden en audioapparaten), Audio.
  • Wanneer QuickTime is geïnstalleerd, ga dan naar het QuickTime control panel (configuratiescherm). Zet op het tabblad Audio de Default Music Synthesizer (Standaard Muziek synthesizer) op General (Algemeen) MIDI. Schakel verder op het tabblad Advanced (Geavanceerd) de optie Enable playback of Adobe Flash tracks (Het afspelen van Adobe Flash tracks inschakelen) uit. Klik op het tabblad browser en klik daarin op MIME Settings (Instellingen). Controleer of er onder Miscellaneous (Overige) geen vinkje staat voor Flash media, als er wel een vinkje voor deze optie staat deze weghalen.
  • Controleer of het bestand msacm32.drv aanwezig is in de map (directory) Windows\system32. Zo niet, kopieer deze dan van een andere installatie van dezelfde versie van Windows en plaats het bestand in de map (directory) Windows\system32.
  • Wanneer het afspelen van geluid ook in andere programma's probleem oplevert dan zou het opnieuw installeren van de audiostuurprogramma's het probleem kunnen oplossen.

+ Vraag: Het audio volume is erg laag, hoe kan ik dat luider maken?
Antwoord: Dit is een veelvoorkomend probleem dan meestal wordt veroorzaakt door het downmixen (beperken) van 5.1 kanaals audio naar stereo.
Mogelijke oplossingen:
 • Gebruik de K-Lite Codec Tweak Tool om de speaker settings in te stellen.
 • Wanneer AC3Filter wordt gebruikt om AC3 of DTS audio te decoderen, probeer dan de Boost AC3 volume optie. Deze optie is in te schakelen middels de K-Lite Codec Tweak Tool. Deze optie zou het volume van de stemmen en dialogen moeten verhogen. Deze instelling kan ook handmatig worden aangepast in het instellingenvenster van AC3Filter door het volume van het Voice audio channel te verhogen.
 • Wanneer ffdshow wordt gebruikt om de audio te decoderen, ga dan naar ffdshow audio configuration. Schakel Volume in in het linkerpaneel. Een andere methode is om Voice control in te schakelen, deze optie is te vinden onder Mixer. Daar is ook een schuif te vinden om het volume van het Voice audio kanaal in te stellen.

+ Vraag: Het volume van de spraak en de dialogen is in vergelijking met de rest van het geluid erg zacht, wat kan ik doen om deze balans te verbeteren?
Antwoord: Zie het antwoord op de vraag hierboven.

+ Vraag: Bij bepaalde .ogm bestanden krijgen ik geen beeld te zien, hoe kan ik dit oplossen?
Antwoord: Schakel de interne Ogg splitter van Media Player Classic in. Het lijkt erop dat een aantal bestanden niet goed werken met Haali's Ogg splitter.
Start Media Player Classic om bij deze optie te komen en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Internal Filters, daar is de optie te vinden onder Source Filters.

+ Vraag: Wanneer ik probeer een MPEG Transport Stream (.ts) bestand af te spelen krijg ik de fout: Cannot render the file (Kan het bestand niet weergeven). Hoe kan ik dit soort bestanden goed afspelen?
Antwoord: Schakel het interne MPEG PS/TS/PVA source filter van Media Player Classic in.
Start Media Player Classic om bij deze optie te komen en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Internal Filters, daar is de optie te vinden onder Source Filters.

+ Vraag: Vorbis audio in MP4 containers wordt niet afgespeeld, hoe kan ik de audio horen?
Antwoord: Gebruik de Haali MP4 splitter in plaatst van de Gabest MP4 splitter.

+ Vraag: .mp3 en videobestanden worden te snel afgespeeld in Windows Media Player, hoe kan ik ze op normale snelheid afspelen?
Antwoord: Ga naar de instellingen van AC3Filter en schakel PCM op het tabblad System uit om het probleem op te lossen.

+ Vraag: Hoe kunnen .3gp-bestanden worden afgespeeld?
Antwoord: Het K-Lite Codec Pack is benodigd om het .3gp bestandsformaat af te spelen.
Een andere oplossing is om Media Player Classic (MPC) zo in te stellen dat het QuickTime gebruikt om het .3gp-formaat af te spelen.
Start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Formats (onder Player). Daar staat MPEG4 file.
Klik vervolgens op de groep MPEG4 file (bestand) en haal het bestandstype .3gp uit de lijst. Scroll nu iets naar beneden naar de groep QuickTime file en voeg .3gp aan deze lijst toe.

+ Vraag: Hoe kunnen .amr-bestanden worden afgespeeld?
Antwoord: De QuickTime codecs zijn benodigd om het .amr bestandsformaat af te spelen.
Wanneer de QuickTime codecs zijn geïnstalleerd zouden .amr bestanden goed in Media Player Classic moeten worden afgespeeld. Het afspelen van .amr bestanden werkt niet in Windows Media Player en de meeste andere afspeelsoftware.

+ Vraag: De afspeelsoftware blijft hangen aan het begin van een MPEG-1 video, hoe kan ik voorkomen dat dat gebeurd?
Antwoord: De MainConcept MPEG decoder kan blijven hangen wanneer de Overlay Mixer renderer wordt gebruikt. Klik om dit probleem op te lossen op de Reset to recommended settings (Terugzetten naar aanbevolen instellingen) snelkoppeling in het start menu of verander de renderer in Media Player Classic. Start om dit te doen Media Player Classic op en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Output (onder Playback). Daar zijn de renderer instellingen te vinden onder DirectShow Video.

+ Vraag: Hoe kan ik .avi bestanden van Blizzard spellen afspelen?
Antwoord: Video's die horen bij spellen van Blizzard Entertainment bevatten DivX video, maar met een andere FourCC, namelijk BLZ0. Om zulke video's af te spelen is het nodig om ffdshow te gebruiken om de DivX video te decoderen. Ga naar ffdshow Video decoder configuration en zet DivX 4/5/6 onder Codecs op libavcodec.
De normale DivX decoder zal bij deze video's niet werken tenzij de FourCC handmatig wordt aangepast.

+ Vraag: Enkele QuickTime .mov bestanden geven een foutmelding in Windows Media Player (WMP), hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Hernoem de bestandsextensie van .mov naar .qt en probeer het nog een keer. Lost dat het probleem niet op gebruik dan Media Player Classic (MPC) of VideoLAN om het bestand af te spelen.

+ Vraag: Hoe kan ik ervoor zorgen dat zeskanaals WMA (Windows Media Audio) goed wordt afgespeeld op stereo speakers?
Antwoord: WMVHD (Windows Media Video High Definition) bestanden kunnen een 5.1 kanaals audiospoor bevatten. Wanneer zo'n bestand wordt afgespeeld op een computer met maar twee speakers dan zullen slechts twee van de zes kanalen te horen zijn. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de stemmen (het middelste kanaal) bijna onhoorbaar zijn.
De oplossing is om de zes (5.1) kanalen samen te voegen tot twee kanalen. Er zijn twee mogelijkheden om dit voorelkaar te krijgen afhankelijk van of AC3Filter of ffdshow wordt gebruikt.
Ga in ffdshow Audio decoder configuration naar Codecs. Scroll omlaag in de lijst en stel Uncompressed (Niet ingepakt) in op All supported (Allemaal ondersteund). Ga nu naar Mixer en plaats een vinkje voor Mixer om het mixer filter te activeren, stel ten slotte de Output speakers configuration in op 2/0 - stereo.
Ga in AC3Filter naar het tabblad System (Systeem) en zet een vinkje voor PCM (Pulse Code Modulation). Stel op het Main of Mixer tabblad ook de Output instelling in op 2/0 - stereo.

+ Vraag: Ik kan bij bepaalde Windows Media Video (.wmv) bestanden in Media Player Classic niet zoeken binnen de video, kan dat worden opgelost?
Antwoord: Dit kan gebeuren bij het afspelen van onvolledige Windows Media Video (.wmv) bestanden. Start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Tweaks en haal het vinkje weg voor de optie Use the WM ASF Reader for Windows Media files (enables faster seeking, but won't seek with incomplete files at all) (Gebruik de WM ASF Lezer voor Windows Media bestanden (schakelt snelzoeken in, maar schakelt het zoeken helemaal uit bij onvolledige bestanden)).

+ Vraag: Enkele Windows Media Video (.wmv) bestanden worden hakkelend afgespeeld in Media Player Classic, maar wel goed in Windows Media Player, hoe kan dat?
Antwoord: Zie het antwoord op de vraag hierboven.

+ Vraag: Enkele Windows Media Video (.wmv) bestanden spelen niet af in Media Player Classic. Hoe kan dat?
Antwoord: Zie het antwoord op de vraag hierboven.

+ Vraag: Ik heb problemen met het afspelen van enkele bestanden in bepaalde afspeelsoftware. Kun je dat oplossen?
Antwoord: Gebruik Media Player Classic. MPC kan bestanden beter afspelen dan andere afspeelsoftware.
Wanneer een externe instantie van Media Player Classic wordt gebruikt, controleer dan of deze goed is ingesteld. Zie boven.

+ Vraag: Ik krijg een melding over het verkrijgen van een licentie wanneer ik bepaalde mediabestanden probeer af te spelen. Wat betekent dat?
Antwoord: Dat betekent dat het bestand beschermd is met Digital Rights Management (DRM), een soort kopieerbescherming. Meestal is het dan nodig om een licentie te kopen voordat het bestand afgespeeld kan worden.


Weergave problemen

+ Vraag: Mijn video's spelen allemaal niet goed af, het zou fijn zijn als ik dat op zou kunnen lossen. Weet je hoe ik dat voor elkaar kan krijgen?
Antwoord: Wanneer de symptomen zijn dat alleen de bovenste helft van de video wordt weergegeven of dat de video dubbel wordt weergegeven of beide of omgekeerd dan kan dit op de volgende manieren mogelijkerwijs worden opgelost:
 • Gebruik ffdshow in plaats van de XviD decoder om XviD af te spelen.
 • Zet in de XviD decoder configuration de Output colorspace op YV12.
 • Gebruik een oudere versie van DirectVobSub (VSFilter) in plaats van de nieuwste versie.
 • Schakel de optie YV12 van ffdshow Video decoder configuration in: Options, Output.
 • Gebruik Windows Vista's standaard thema in plaats van het klassieke thema.
Algemene oplossing wanneer video's niet goed worden afgespeeld:
 • In Media Player Classic, ga naar Options, Playback, Output, DirectShow video en kies een andere renderer.
 • Gebruik een andere versie van de driver (het stuurprogramma) voor de grafische kaart.

+ Vraag: Een video bevat een of meerdere rare lijnen, is er iets wat ik daaraan kan doen?
Antwoord: Dit kan gebeuren wanneer er buggy graphics drivers (stuurprogramma's voor de grafische kaart met fouten) worden gebruikt. Om het probleem op te lossen is het het beste om de drivers van de grafische kaart bij te werken naar een versie waar de problemen in zijn opgelost.
Een andere manier die vaak helpt om het probleem te omzeilen is het gebruik van de YV12 colorspace uitschakelen. Vink om dit de doen YV12 uit in ffdshow Video decoder configuration onder Output.

+ Vraag: Een video wordt afgespeeld met de verkeerde kleuren, is er iets wat ik daaraan kan doen?
Antwoord: Dit kan gebeuren wanneer er buggy graphics drivers (stuurprogramma's voor de grafische kaart met fouten) worden gebruikt. Om het probleem op te lossen is het het beste om de drivers van de grafische kaart bij te werken naar een versie waar de problemen in zijn opgelost.
Wanneer het alleen voorkomt bij Windows Media Video (.wmv) bestanden moet de optie DXVA Hardware acceleration (DXVA Hardwarematige acceleratie) worden uitschakeld.
Als het probleem ook bij andere videoformaten optreedt dan is een manier die vaak helpt om het probleem te omzeilen het gebruik van de YV12 colorspace uitschakelen. Vink om dit de doen YV12 uit in ffdshow Video decoder configuration onder Output.

+ Vraag: Alle kleuren zien er helemaal verkeerd uit bij het afspelen van Windows Media Video (.wmv) bestanden, wat kan ik doen om dat op te lossen?
Antwoord: Wanneer er een ATi grafische kaart wordt gebruikt wordt dit veroorzaakt door de driver (het stuurprogramma) die probeert WMV decodering te versnellen (en er niet in slaagt dit correct te doen). Het is in dat geval nodig om DXVA Windows Media Video (.wmv) hardware acceleratie uit te schakelen.
Met nieuwere ATi drivers, kan dit alleen vanuit het Catalyst Control Center (CCC) gedaan worden:
 • Start het Catalyst Control Center.
 • Klik op View en dan Advanced View.
 • Ga naar Video, All Settings (Alle Instellingen).
 • Scroll naar beneden.
 • Haal het vinkje voor Windows Media Video Acceleration weg.
 • Klik op Apply (Toepassen).
 • Sluit het CCC en herstart de computer.
Wanneer er een oudere ATi driver wordt gebruik die nog geen CCC heeft, dan is de Windows Media Video (.wmv) acceleratie instellingen te vinden via de eigenschappen van de Windows Desktop (het Windows bureaublad):
 • Klik met de rechtermuisknop op de desktop (het bureaublad) en klik op Properties (Eigenschappen).
 • Klik op het tabblad Settings (Instellingen).
 • Klik op de Advanced (Geavanceerd) knop.
 • Hier is een checkbox genaamd WMV acceleration te vinden. Haal het vinkje dat ervoor staat weg.
 • Klik op OK en herstart de computer.

+ Vraag: .avi bestanden die H.264 video bevatten worden vreemd weergegeven, is er iets wat ik daaraan kan doen?
Antwoord: Dit kan gebeuren wanneer Haali Media Splitter wordt gebruikt als source filter voor het decoderen van H.264 video met AVI en CoreAVC.
Oplossingen:
 • Gebruik een ander source filter voor AVI, Microsoft of Gabest.
 • Zet YUY2 in het optiescherm van CoreAVC bovenaan de lijst color spaces.

+ Vraag: Video wordt in zwart-wit weergegeven in Windows Media Player, hoe kan ik kleur toevoegen?
Antwoord: Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door een bug (fout) in de drivers (stuurprogramma's) van de grafische kaart. Probeer als eerste de instellingen van de driver terug te zetten op hun standaardwaarden. Wanneer dat niet helpt probeer dan een andere versie van de driver, ouder of nieuwer.
Er bestaat een vaak werkende manier om het probleem te omzeilen door een instelling in Windows Media Player te wijzigen. Doe het volgende in Windows Media Player 9 of hoger: klik op Options... (Opties...) van het menu Tools (Extra) en klik dan op het tabblad Performance (Prestaties), klik dan op Advanced (Geavanceerd) onderin dit tabblad. Nu worden de Video acceleration settings (Instellingen voor videoversnelling) weergegeven, verander in dit venster de opties Use overlays (Overlays gebruiken) en Use high quality mode (Modus voor hoge kwaliteit gebruiken) en klik ten slotte op OK en herstart Windows Media Player.

+ Vraag: Sommige video's worden te donker weergegeven, hoe kan ik die lichter maken?
Antwoord: Verhoog de helderheid. Er zijn meerdere manieren om dit te doen:
Graphics card (Grafische kaart)
De meeste drivers (stuurprogramma's) van de grafische kaarten bieden de mogelijkheid om allerlei beeldeigenschappen aan te passen, zoals Brightness (Helderheid), Contrast, Gamma en Saturation (Verzadiging).
Op de volgende manier kan het control panel (configuratiescherm) van de grafische kaart worden opgeroepen:
Klik op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm), Display (Beeldscherm), Settings (Instellingen), Advanced (Geavanceerd).
Decoderingsfilter
De meeste video decoderingsfilters bieden de optie om de helderheid in te stellen. Bijvoorbeeld DivX, XviD en ffdshow hebben deze optie.
De eigenschappen van een filter kunnen in Media Player Classic (MPC) op de volgende manier worden getoond:
Het menu Play, Filters, (naam van de decoder).
De eigenschappen van een filter kunnen in BSplayer op de volgende manier worden getoond:
Klik met de rechtermuisknop op het menu, Options (Opties), Filters, (naam van de decoder).
De eigenschappen van een filter kunnen in ZoomPlayer op de volgende manier worden getoond:
Klik met de rechtermuisknop op het menu, Filter Properties (Filtereigenschappen), (naam van de decoder).
In Windows Media Player (MPC) is het niet mogelijk om de eigenschappen van een filter weer te geven. Klik in WMP met de rechtermuisknop op de titelbalk van het venster of klik op het tabblad Nu afspelen, kies dan View (Opties) in het uitklapmenu en dan de onderste optie Video Settings (Video-instellingen). Let op: Wanneer de schuifregelaars onder Video Settings (Video-instellingen) niet aangepast kunnen worden is het nodig om de optie Video Mixing Rendering (VMR) in te schakelen in WMP. Doe het volgende om VMR in WMP in te schakelen:
 • Klik in WMP met de rechtermuisknop op de titelbalk van het venster of klik op het tabblad Nu afspelen.
 • Kies Tools (Extra) en vervolgens Options (Opties) in het contextmenu.
 • Klik op het tabblad Performance (Prestaties).
 • Klik op de knop Advanced (Geavanceerd).
 • Vink Use video mixing renderer (Videomixing-renderer gebruiken) aan onder Video acceleration settings (Instellingen voor videoversnelling).

+ Vraag: De videoweergave is te licht of te donker bij bijna alle bestanden of de kleuren kloppen helemaal niet, hoe kan ik dat verbeteren?
Antwoord: Dit wordt vaak veroorzaakt door onjuiste instellingen in de driver (het stuurprogramma) van de grafische kaart. Enkele versies van de nVidia drivers staan erom bekend hun eigen instellingen te verprutsen.
Ga naar het control panel (configuratiescherm) van de grafische kaart, dit configuratiescherm kan op deze wijze worden opgeroepen:
Klik op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm), Display (Beeldscherm), Settings (Instellingen), Advanced (Geavanceerd).
Stel alle instellingen in op hun standaardwaarden. Belangrijke instellingen zijn Brightness (Helderheid), Contrast, Gamma en Saturation (Verzadiging).
Open de Color Correction page (Het kleurencorrectiescherm). Kies All (Allemaal) in het uitklapmenu genaamd Apply color changes to: (Pas kleurveranderingen aan op:) en klik dan op de knop Restore Defaults (Standaardinstellingen herstellen).
Open de Video en televisie opties in Advanced View. Kies Adjust video colour settings (Pas videokleurinstellingen aan), kies dan Correction (Correctie). Kies do not use colour temperature correction (Gebruik geen kleurtemperatuurscorrectie).
Zoek als het terugzetten van de instellingen de problemen niet oplost een nieuwere of oudere versie van de driver voor de grafische kaart. Deïnstalleer eerst de huidige drivers, herstart de computer en installeer dan de andere versie.
Het probleem is mogelijk te omzeilen door de een andere output renderer te kiezen in Media Player Classic. Standaard gebruikt MPC de Overlay Mixer. Indien deze problemen veroorzaakt, verander de output renderer dan in ofwel VMR7 (renderless) ofwel VMR9 (renderless). Start om dit te doen Media Player Classic op en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Output (onder Playback). Daar zijn de renderer instellingen te vinden onder DirectShow Video.
In Windows Media Player zit ook een optie dat de gebruikte renderer beïnvloed. Start WMP, ga naar het menu Tools (Extra), Options (Opties), Performance (Prestaties), Advanced (Geavanceerd). Nu worden de video acceleration settings (Instellingen voor videoversnelling) getoond. Daar kan gekozen worden tussen Use overlays (Overlays gebruiken) en Use high quality mode (Modus voor hoge kwaliteit gebruiken) Video Mixing Rendering (VMR).

+ Vraag: Wanneer ik het Media Player Classic venster van grootte verander (of het volledige scherm laat innemen), wordt het beeld zwart (terwijl het geluid gewoon door blijft gaan). Hoe kan ik voorkomen dat het scherm zwart wordt?
Antwoord: Dit probleem kan voorkomen wanneer WindowBlinds of ObjectDock zijn geïnstalleerd. Schakel deze programma's uit om het probleem op te lossen.
Wanneer de gebruikte grafische kaart gebaseerd is op een nVidia GeForce chip dan dienen de drivers (de stuurprogramma's) van de grafische chip (videokaart) te worden bijgewerkt naar een versie waarin het probleem is opgelost.


Ondertiteling

+ Vraag: Hoe kan ik ondertiteling automatisch laten weergeven?
Antwoord: Controleer of DirectVobSub (VSFilter) is geïnstalleerd. Dit filter, een hulpprogramma voor het tonen van ondertiteling, kan de ondertitelingsstream weergeven. Standaard wordt dit filter geïnstalleerd tijdens de installatie van het K-Lite Codec Pack.
De ondertitelingsbestanden moeten dezelfde bestandsnaam hebben als het videobestand (bijvoorbeeld FilmNaam.avi, FilmNaam.idx en FilmNaam.sub) en moeten zich in dezelfde map (directory) bevinden als het videobestand. Daarna zal de meeste afspeelsoftware de ondertiteling automatisch weergeven. Let op dat de DirectShow Video Output renderer instelling in MPC op VMR7 of VMR9 moet staan voordat ondertiteling wordt weergegeven in Media Player Classic.
Veel voorkomende ondertitelingsbestandsformaten zijn: srt, idx/sub, idx/rar, smi, ssa en sub.

+ Vraag: In webpagina's geïntegreerde ondertiteling wordt niet weergegeven. Hoe kan ik ze zichtbaar maken?
Antwoord: Controleer of DirectVobSub (VSFilter) is geïnstalleerd. Dit filter zal de ondertitelingsstream weergeven.
Klik met de rechtermuisknop op het Haali Media Splitter icoon in het systeemvak (in de rechter onderhoek van het scherm). Daar kan de ondertiteling worden gekozen die moet worden weergegeven.
Als dat niet help, schakel dan de optie Autoload VSFilter van Haali Media Splitter in, deze optie is te vinden bij Configuration (Configuratie) in Haali Media Splitter onder Options (Opties), Compatibitity (Compatibiliteit).

+ Vraag: Hoe kan ik de ondertiteling uitschakelen?
Antwoord: Tijdens het weergeven van ondertiteling hoort er een icoon in de vorm van een groene pijl in het systeemvak (in de rechter onderhoek van het scherm) te staan. Dat is DirectVobSub (VSFilter). Klik met de rechtermuisknop op dat icoon om de ondertiteling in of uit te schakelen.

+ Vraag: Karaoke ondertiteling wordt weergegeven als vaste ondertiteling, hoe kan ik dat aanpassen?
Antwoord: Schakel de Pre-buffer subpictures optie in DirectVobSub (VSFilter) uit. Deze optie van DirectVobSub (VSFilter) zal iets meer processorkracht gebruiken, maar karaoke ondertiteling wordt nu wel correct weergegeven.

+ Vraag: Er wordt geen ondertiteling weergegeven in Media Center, maar wel in andere spelers, hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Zet de optie "Auto-load VSFilter" in de Haali Media Splitter Configuratie op "Yes".

+ Vraag: Ondertiteling wordt niet weergegeven in Media Player Classic binnen Windows 7, hoe zorg it dat de subs wel worden getoond?
Antwoord: Er zijn twee mogelijke oplossingen:
1. Verhoog de merit (prioriteit) van DirectVobSub (VSFilter), wat de ondertiteling weergeeft:
Options, External Filter, klik op "Add Filter...", kies "DirectVobSub (auto-loading version)", klik op OK en kies "Prefer".
2. Schakel het interne ondertitelingsfilter in:
Options, Playback en schakel de optie "Auto-load subtitles" in.


Configuration

+ Vraag: Waar kan ik de opties van de verschillende onderdelen van het K-Lite Codec Pack instellen?
Antwoord: De meeste configuratieschermen kunnen worden bereikt via: Start, All Programs (Alle programma's), K-Lite Codec Pack, Configuration (Configuratie).

+ Vraag: Hoe kan ik wisselen tussen verschillende audio- en ondertitelingstracks in .mp4, .mkv en .ogm bestanden?
Antwoord: Tijdens het afspelen hoort er een wit icoon in het systeemvak (in de rechter onderhoek van het scherm) te staan. Dat is de Haali Media Splitter. Klik met de rechtermuisknop op dat icoon om te wisselen tussen de verschillende audio- en ondertitelingstracks (indien beschikbaar).

+ Vraag: Hoe kan ik de standaardtaal voor audio en ondertiteling in Haali Media Splitter instellen?
Antwoord: Tijdens het afspelen hoort er een wit icoon in het systeemvak (in de rechter onderhoek van het scherm) te staan. Dat is de Haali Media Splitter. Dubbelklik op dat icoon om bijbehorende opties te zien.
Een andere manier om bij het optiescherm te komen is door te klikken op de snelkoppeling naar Haali Media Splitter in het start menu.
Eenmaal in het optiescherm, klik op Languages (Talen). Daar kan de voorkeurstaal of talen worden ingesteld voor de audio en de ondertiteling. De taal moet worden ingevoerd middels een afkorting van drie tekens, zoals eng voor English (Engels). De taalcodes moeten met kleine letters worden ingevoerd, dus eng is juist en ENG is onjuist.

+ Vraag: Is het mogelijk om te voorkomen dat ffdshow wordt gebruikt door bepaalde programma's?
Antwoord: Ja. Dat is mogelijk.
Wanneer ffdshow zorgt voor compatibiliteitsproblemen met een bepaald programma of spel, dan moet de betreffende applicatie op de Blacklist (Zwarte lijst) in ffdshow worden gezet om problemen te voorkomen.
Om dit te doen is het nodig om achter de bestandsnaam van de applicatie te komen, bijvoorbeeld Oblivion.exe.
Ga vervolgens naar ffdshow Video decoder configuration en klik op DirectShow Control. Plaats dan een vinkje voor Don't use ffdshow in: (Gebruik ffdshow niet in:) en klik op de Edit (Bewerken) knop erachter. Voeg daarna de eerder gevonden bestandsnaam van de applicatie toe aan de lijst en klik op OK.
Doe vervolgens hetzelfde in de ffdshow Audio decoder configuration.


Media Player Classic

+ Vraag: Hoe kan ik zien welke codecs en DirectShow filters MPC gebruikt om een bestand af te spelen?
Antwoord: Klik op Filters, deze optie is te vinden in het menu Play.

+ Vraag: Er verschijnt geen beeld wanneer ik een DVD afspeel met Media Player Classic, hoe los ik dat op?
Antwoord: Schakel de interne MPEG-2 decoder van Media Player Classic in. Om toegang te krijgen tot deze optie: start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Internal Filters, daar is de optie te vinden onder Transform Filters.

+ Vraag: Hoe kan ik Media Player Classic (MPC) sneller laten laden?
Antwoord: Het is mogelijk om Media Player Classic iets sneller te laten starten door zijn instellingen in het register te laten opslaan in plaats van in een .ini bestand (mplayerc.ini).
Start om dit te doen Media Player Classic op en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en haal dan het vinkje weg voor de optie Store settings to .ini file (Bewaar instellingen in een .ini-bestand).
Het is niet aan te raden dit te doen wanneer er meerdere gebruikersaccounts op het systeem aanwezig zijn, omdat de instellingen per gebruiker in het register worden opgeslagen in plaats van voor alle gebruikers in het .ini-bestand (dit is de standaardinstelling).
Waarom wordt dit niet standaard altijd gedaan? MPC slaat zijn instellingen op in het gebruikersdeel van het register (HKCU). Elk gebruikersaccount op het systeem heeft zijn eigen HKCU sectie welke ontoegankelijk is voor andere gebruikers. Dit heeft als gevolg dat het installatieprogramma alleen de aanbevolen instellingen voor de actieve gebruiker correct kan instellen en niet voor alle accounts. Het .ini-bestand is de enige manier om de aanbevolen instellingen globaal (voor alle accounts op het systeem) toe te passen.

+ Vraag: Media Player Classic blijft een tijdje hangen wanneer er op het menu File (Bestand) is geklikt, hoe kan ik dat voorkomen?
Antwoord: Start om dit probleem op te lossen Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en plaats dan een vinkje voor de optie Hide CD-ROMs menu (Verberg CD-ROMs menu).

+ Vraag: Ik krijg foutmeldingen in Media Player Classic waarin staat dat enkele pins in de graph niet kunnen worden gerenderd. Wat betekent dat?
Antwoord: Dit betekent meestal dat er een filter ontbreekt die nodig is om een of meerdere streams (sporen) in een bestand te decoderen. De foutmelding zou wat informatie over het formaat moeten geven, maar deze informatie is heel cryptisch. Hieronder zijn enkele waarden te vinden die de foutmelding zou kunnen geven, samen met het formaat wat erbij hoort en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen.
majortype: MEDIATYPE_Audio {73647561-0000-0010-8000-00AA00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {726D6173-0000-0010-8000-00AA00389B71}
formattype: FORMAT_WaveFormatEx {05589F81-C356-11CE-BF01-00AA0055595A}
Het bovenstaande formaat is AMR audio. Om dit formaat af te spelen is het nodig om AMR in ffdshow Audio decoder configuration aan te zetten.
majortype: MEDIATYPE_Video {73646976-0000-0010-8000-00AA-00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {31535046-0000-0010-8000-00AA00389B71}
formattype: Format_VideoInfo {05589F80-C356-11CE-BF01-00AA0055595A}
Het bovenstaande formaat if FPS1 video. Om dit formaat af te spelen is Fraps nodig, een andere mogelijkheid is het inschakelen van FPS1 in ffdshow Video decoder configuration.
majortype: MEDIATYPE_Stream {E436EB83-524F-11CE-9F53-0020AF0BA770}
subtype: MEDIASUBTYPE_MPEG1System {E436EB84-524F-11CE-9F53-0020AF0BA770}
formattype: TIME_FORMAT_NONE {00000000-0000-0000-0000-000000000000}
Het bovenstaande formaat is MPEG-1. Probeer het interne MPEG PS/TS/PVA source filter en schakel de MPEG-1 decoder van Media Player Classic in.
majortype: MEDIATYPE_Stream {E436EB83-524F-11CE-9F53-0020AF0BA770}
subtype: MEDIASUBTYPE_Avi {E436EB88-524F-11CE-9F53-0020AF0BA770}
formattype: TIME_FORMAT_NONE {00000000-0000-0000-0000-000000000000}
Bovenstaande duidt erop dat er geprobeerd wordt om een onvolledig .avi-bestand of een .avi-bestand dat niet aan de standaard voldoet af te spelen. De standaard AVI splitter van Windows heeft problemen om incomplete bestanden af te spelen. Schakel de interne AVI splitter van Media Player Classic in.
majortype: MEDIATYPE_Audio {73647561-0000-0010-8000-00AA00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {34616D69-0000-0010-8000-00AA00389B71}
Het bovenstaande formaat is IMA4 audio. Schakel IMA ADPCM in ffdshow Audio decoder configuration in.
majortype: MEDIATYPE_Audio {73647561-0000-0010-8000-00AA00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {00006771-0000-0010-8000-00AA00389B71}
formattype: FORMAT_WaveFormatEx {05589F81-C356-11CE-BF01-00AA0055595A}
Het bovenstaande formaat is Ogg Vorbis audio. Schakel Vorbis in ffdshow Audio decoder configuration in.
majortype: MEDIATYPE_Audio {73647561-0000-0010-8000-00AA00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {736F7774-0000-0010-8000-00AA00389B71}
formattype: FORMAT_WaveFormatEx {05589F81-C356-11CE-BF01-00AA0055595A}
Het bovenstaande formaat is TWOS audio. Momenteel is er geen DirectShow decoder voor dit audioformaat. Dit bestand kan echter gewoon met Media Player Classic worden afgespeeld als de QuickTime codecs zijn geïnstalleerd.

+ Vraag: Ik heb DC-DSP geïnstalleerd, maar het lijkt niet te werken in combinatie met Media Player Classic, hoe kan ik dat werkend krijgen?
Antwoord: Het is nodig om de interne audio switcher van Media Player Classic uit te schakelen. Om deze optie te bereiken start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Audio Switcher onder Internal Filters. Haal daar het vinkje weg voor de optie Enable built-in audio switcher filter (needs re-opening, disables morgen switcher) weg en start Media Player Classic opnieuw. Nu werkt DC-DSP in MPC.

+ Vraag: Een ActiveMovie venster verschijnt wanneer ik een DVD afspeel met Media Player Classic, hoe kom ik daar vanaf?
Antwoord: Schakel de interne MPEG-2 decoder van Media Player Classic in. Om toegang te krijgen tot deze optie: start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Internal Filters, daar is de optie te vinden onder Transform Filters.

+ Vraag: De Save Image en Save Thumbnails functies van Media Player Classic geven beide dezelfde foutmelding en werken niet. Hoe kan ik deze functies werkende krijgen?
Antwoord: Media Player Classic geeft de volgende foutmelding:
GetCurrentImage failed, hr = 8000ffff
Om dit probleem op te lossen is het nodig om een instelling van Media Player Classic aan te passen, namelijk de output renderer. Deze renderer in Media Player Classic staat standaard op Overlay Mixer ingesteld, omdat dat de meest compatible renderer is. Het maken van screenshots is echter niet mogelijk wanneer Overlay wordt gebruikt.
De output renderer aanpassen gaat als volgt in zijn werk: Start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik vervolgens op Output (onder Playback). Daar staan de output renderer instellingen onder DirectShow Video. Verander de output renderer instelling voor DirectShow Video naar bijvoorbeeld VMR9 (renderless). Nadat MPC daarna is afgesloten zullen de Save Image en Save Thumbnails functies goed werken.

+ Vraag: Media Player Classic geeft een zwart scherm op de TV-out. Wat moet ik doen om beeld te krijgen?
Antwoord: Verander de output renderer. Start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Output (onder Playback). Daar staan de instellingen voor DirectShow Video. Probeer de verschillende renderers tot er beeld verschijnt op de TV-Out. Herstart MPC elke keer wanneer de renderer wordt aangepast.

+ Vraag: Media Player Classic blijft hangen wanneer ik een DVD probeer af te spelen, hoe kan ik dat voorkomen?
Antwoord: Controleer of het DVD station op de juiste regio is ingesteld en dat de af te spelen DVD dezelfde regiocode heeft.
De regio instellingen van het DVD station zijn als volgt te bewerken: klik op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm), System (Systeem), Hardware, Device Manager (Apparaatbeheer) en dan DVD/CD-ROM drives (DVD-/CD-ROM-stations).
Media Player Classic kan alleen DVD's afspelen op bestruingssystemen die zijn gebaseerd op Windows NT, zoals Windows 2000, XP, 2003, Vista, 2008, 7, 8, 2012, 8.1, 10, 2016, 2019 en 11.

+ Vraag: Enkele bestanden die unicode tekens bevatten geven een Failed to render the file foutmelding in Media Player Classic, hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Dit kan gebeuren met sommige typen bestanden. De oplossing is om de bestandsnaam aan te passen zodat deze alleen ASCII tekens bevat.

+ Vraag: Het afspelen van videobestanden gaat niet vloeiend (het beeld stottert), terwijl het processorgebruik laag is, wat veroorzaakt dat?
Antwoord: In enkele gevallen veroorzaakt de combinatie van de Overlay Mixer en YV12 colorspace output dat video gaat stotteren. Waarschijnlijk komt dit door een bug (fout) in de drivers van de grafische kaart.
Oplossingen:
 • Verander de renderer in Media Player Classic. Start Media Player Classic en klik op View (Beeld) in het bovenste menu, klik dan op Options... (de onderste) en klik dan op Output (onder Playback). Daar staan de output renderer instellingen onder DirectShow Video.
 • Force RGB32 output (Dwing RGB32 uitvoer) in ffdshow. Start ffdshow Video decoder configuration, klik op Output en deselecteer alle colorspaces (YV12, etc.) behalve RGB32 en schakel High quality YV12 to RGB conversion (Hoge kwaliteit YV12 naar RGB omzetting) in.

+ Vraag: QuickTime bestanden van de GameTrailers website spelen erg hakkelend af, hoe kan ik dat beter maken?
Antwoord: Dit gebeurt wanneer de Haali MP4 splitter wordt gebruikt om het bestand af te spelen.
Oplossingen:
 • Schakel de interne MP4/MOV splitter van Media Player Classic in.
 • Installeer de QuickTime codecs. Op deze manier zal MPC het QuickTime framework gebruiken voor het afspelen van .mov bestanden.
 • Kies de Gabest MP4 splitter tijdens de installatioe van het K-Lite Codec Pack.

+ Vraag: Enkele .mov bestanden worden zonder geluid afgespeeld, terwijl ik graag ook het geluid zou horen. Wat moet ik daarvoor doen?
Antwoord: Zie het antwoord op de vraag hierboven.

+ Vraag: Hoe kan ik uit de speciale Direct3D Fullscreen (Volledig scherm) mode van Media Player Classic (MPC) komen?
Antwoord: Het contextmenu en de meeste sneltoetsen werken niet in Direct3D mode. De enige manier om uit Fullscreen Direct3D te komen is Ctrl + C indrukken. Dit stopt ook het afspelen.

+ Vraag: Bij het openen van .asx of .wax streams in Media Player Classic (MPC) geeft MPC een Failed to render the file foutmelding. Wat kan ik daaraan doen?
Antwoord: Media Player Classic ondersteund deze bestandstypen niet (goed). Gebruik Windows Media Player (WMP) om deze bestanden mee af te spelen.

+ Vraag: Herhalen (of stoppen en weer afspelen) van bepaalde bestanden in Media Player Classic werkt niet. Kan dat worden opgelost?
Antwoord: Nee, de enige manier om deze bestanden te herhalen is ze opnieuw openen. Dit is een beperking van de huidige Media Player Classic.


Windows Media Player

+ Vraag: Hoe kan ik DVD's afspelen in Windows Media Player (WMP)?
Antwoord: Om DVD's in Windows Media Player (9, 10 of 11) af te spelen is een MPEG-2 decoder benodigd die in staat is DVD video te decoderen en ook compatible is met WMP. Het K-Lite Codec Pack bevat decoders die goed samen kunnen werken met WMP.
Enkele voorbeelde van compatible decoders zijn: Cyberlink, DScaler5, InterVideo, MainConcept en nVidia PureVideo.

+ Vraag: Windows Media Player laat geen beeld zien wanneer er een ondertitelingsbestand aanwezig is, wat is de oplossing voor dit probleem?
Antwoord: Het probleem wordt veroorzaakt door een bug (fout) in recente versies van DirectVobSub (VSFilter). Een oplossing voor dit probleem is een oudere versie van DirectVobSub (VSFilter) gebruiken. Het is dan nodig om DirectVobSub (VSFilter) 2.33 te installeren, dit is de laatste versie van DirectVobSub (VSFilter) zonder deze bug.
Als alternatief kan DirectVobSub (VSFilter) ook worden uitgeschakeld, om in plaats daarvan het interne ondertitelingsfilter van ffdshow video decoder te gebruiken voor het weergeven van ondertiteling.

+ Vraag: Video's worden in Windows Media Player (WMP) niet correct afgespeeld wanneer ze in een afspeellijst staan, hoe kan ik zorgen dat dat ook goed werkt?
Antwoord: Wanneer een video verdwijnt (helemaal zwart wordt) of paars en groen wordt ongeveer 20 seconden voor deze helemaal stopt met afspelen of dat de videobestanden in de afspeellijst helemaal niet worden weergegeven, schakel dan overlays uit. Doe het volgende om overlays in Windows Media Player 9 of hoger uit te schakelen: klik op Options... (Opties...) van het menu Tools (Extra) en klik dan op het tabblad Performance (Prestaties), klik dan op Advanced (Geavanceerd) onderin dit tabblad. Nu worden de Video acceleration settings (Instellingen voor videoversnelling) weergegeven, haal in dit venster het vinkje voor de optie Use overlays (Overlays gebruiken) weg en klik ten slotte op OK en herstart Windows Media Player.
Wanneer het probleem hierdoor niet is opgelost, schakel dan de Video Mixing Renderer (VMR) uit. De VMR is uit te zetten door het vinkje voor de optie Use video mixing renderer (Videomixing-renderer gebruiken) uit te zetten (deze optie is op dezelfde plek te vinden als Use overlays (Overlays gebruiken)).

+ Vraag: Windows Media Video (.wmv) High Definition (HD) video's spelen te langzaam en zonder geluid af in Windows Media Player (WMP), waarom is dat?
Antwoord: Wanneer een van de volgende filters op de computer is geïnstalleerd, schakel deze dan uit of deïnstalleer ze om het probleem op te lossen:
 • Matrix Mixer
 • Morgan Multimedia Stream Switcher
 • DC-DSP


Miniatuurweergaven

+ Vraag: Hoe voorkom ik dat er voorbeelden van videobestanden worden getoond in Windows XP en hoe voorkom ik dat er iconen in de system tray verschijnen wanneer ik een map met videobestanden in Windows Verkenner bekijk en hoe voorkom ik dat Windows Verkenner crasht wanneer ik een map met videobestanden bekijk?
Antwoord: Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ
regsvr32 /u shmedia.dll
en druk op enter.


Windows problemen

+ Vraag: Mijn spel loopt vast bij het afspelen van in-game video, heeft dat iets met codecs te maken?
Antwoord: Dat zou kunnen. Mogelijke oplossingen:
 • Zet het spel op de Blacklist (Zwarte lijst) in ffdshow. Dit zorgt ervoor dat ffdshow niet wordt gebruikt door het spel.
  Om dit te doen is het nodig om achter de bestandsnaam van de applicatie te komen, bijvoorbeeld Oblivion.exe.
  Ga vervolgens naar ffdshow Video decoder configuration en klik op DirectShow Control. Plaats dan een vinkje voor Don't use ffdshow in: (Gebruik ffdshow niet in:) en klik op de Edit (Bewerken) knop erachter. Voeg daarna de eerder gevonden bestandsnaam van de applicatie toe aan de lijst en klik op OK.
  Doe vervolgens hetzelfde in de ffdshow Audio decoder configuration.
 • Schakel de MPEG-2 demuxer uit (mits geïnstalleerd). Dit kan met de K-Lite Codec Tweak Tool.
 • Gebruik de Fraunhofer DirectShow MP3 decoder in plaats van ffdshow voor het decoderen van MP3 audio.
 • Schakel het Nero audio decoder filter (NeAudio.ax) uit. Dit kan met de K-Lite Codec Tweak Tool of handmatig gebeuren. Om het handmatig te doen:
  Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ
  regsvr32 /u "C:\Program Files\Common Files\Ahead\DSFilter\NeAudio.ax"
  en druk op enter.
 • Werk de drivers (de stuurprogramma's) van de grafische kaart bij.

+ Vraag: Ik heb problemen met AVI2DVD. Kun je daarbij helpen?
Antwoord: Wanneer de foutmelding INTERFACE NOT SUPPORTED (INTERFACE NIET ONDERSTEUND) verschijnt bij het werken met .avi-bestanden, schakel dan de Gabest AVI splitter in tijdens de installatie van het K-Lite Codec Pack.
Wanneer er Floating point division by zero (Floating point delen door nul) foutmeldingen verschijnen bij bestanden met AC3 audio, ga dan naar de opties van AC3Filter en zet het Master volume en de Gain en Surround levels op hun standaardwaarde van nul (0).

+ Vraag: Veel bestanden worden niet goed afgespeeld in Windows Vista, hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: De oplossing is het uitschakelen van de User Account Control (UAC) Gebruikersaccountbeheer functionaliteit van Windows Vista.

+ Vraag: Tijdens de installatie krijg ik de foutmelding "Internal error: Failed to get path of 64-bit Program Files directory." op 64-bit Windows, hoe kan dat worden opgelost?
Antwoord: Dit antwoord is alleen voor ervaren gebruikers. Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ regedit en druk op enter. Navigeer vervolgens naar:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
Controleer dan of de registerwaarde ProgramFilesDir wijst naar het 64-bit Program Files pad, standaard C:\Program Files\.
Controleer ook of de registerwaarde CommonFilesDir wijst naar het 64-bit Common Program Files pad, standaard C:\Program Files\Common Files\.

+ Vraag: Sommige .avi bestanden zorgen ervoor dat explorer.exe crasht (een ongeldige bewerking uitvoert). Hoe is dat op te lossen?
Antwoord: Dit antwoord is alleen voor deskundigen. Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ regedit en druk op enter. Ga dan naar:
HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers\
Wanneer er een sleutel is waarin de naam DivX voorkomt, verwijder deze dan. Ga vervolgens naar:
HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\
In het geval dat er een sleutel genaamd PropertyHandler aanwezig is, verwijder dan de waarde (Standaard). Het zal dan een lege waarde worden. Sluit regedit tenslotte en herstart de computer. Nu zijn .avi bestanden er niet langer de oorzaak van dat explorer.exe crasht.

+ Vraag: Hoe pas ik een bestandsassociatie aan?
Antwoord: Start Windows Verkenner en klik op Extra, klik dan op Mapopties... en klik vervolgens op het tabblad Bestandstypen. Kies nu de bestandsextensie die aangepast moet worden en klik daarna op Wijzigen... en kies het programma waarmee de gekozen bestandsextensie geopend dient te worden. Klik tenslotte op de OK of Toepassen knop om de wijziging(en) te bevestigen. Wanneer de bestandsextensie nog niet in de lijst voorkomt, klik dan op Nieuw en voeg hem zelf aan de lijst toe.

+ Vraag: Hoe kan ik een volledige herinstallatie van DirectX afdwingen?
Antwoord: Dit antwoord is alleen voor ervaren gebruikers. Normaal zal het installatieprogramma van DirectX weigeren om te installeren wanneer het merkt dat de meest recente versie van DirectX al is geïnstalleerd. Dit maakt het lastig om een beschadigde DirectX installatie te herstellen. Gelukkig is er echter een truc om het installatieprogramma van DirectX te dwingen tot een volledige herinstallatie door het versienummer van de momenteel geïnstalleerde versie te verlagen op de plek waar het installatieprogramma van DirectX deze controleert. Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ regedit en druk op enter. Navigeer dan naar:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DirectX
Verander daar de waarde van version (versie) van 4.09.00.0904 naar 4.08.00.0904.
Draai nu het installatieprogramma van DirectX, deze zal nu een volledige installatie uitvoeren.

+ Vraag: In enkele programma's hoor ik geen geluid, hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Start de K-Lite Codec Tweak Tool. Deze heeft een zogenaamde fix for broken sound (MIDI, WaveOut), de onderste optie onder Fixes. Dit is een oplossing die missende registersleutels herstelt die ervoor zorgen dat er geluid wordt afgespeeld. Klik na het aanvinken van de optie op Next (Volgende).
Wanneer deze optie grijs (niet aanklikbaar) is of het toepassen geen effect heeft, dan is het probleem waarschijnlijk ernstiger dan alleen enkele missende registersleutels. Het opnieuw installeren van de audiostuurprogramma's zou het probleem kunnen oplossen.
Lees de vraag over dit probleem specifiek voor Flash indien het geluidsprobleem alleen voorkomt bij Flash video's.

+ Vraag: Hoe kan ik de the COM Surrogate has stopped working foutmeldingen die ik in Windows Vista krijg oplossen?
Antwoord: Deze fout kan voorkomen wanneer een map (directory) met veel videobestanden wordt weergegeven.
Doe het volgende om de exacte oorzaak van de foutmelding te achterhalen: klik op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm), System and Maintenance (Systeem en Onderhoud), Problem Reports and Solutions (Probleemrapportages en Oplossingen), View Problem History (Toon Probleemgeschiedenis) en dubbelklik dan op the COM surrogate foutmelding. Kijk dan naar het Fault Module Name item (de naam van het onderdeel waar de fout in voorkomt).
Probleemomzeiling:
 • Open de DivX Decoder configuratie haal het vinkje weg voor Use advanced hardware overlay.
 • Installeer de DivX decoder niet of schakel deze uit met de K-Lite Codec Tweak Tool en gebruik in plaats daarvan ffdshow om DivX video te decoderen.
 • Schakel de Nero MPEG-1/2/4 & AVC video decoder filter (NeVideo.ax) uit met de K-Lite Codec Tweak Tool.
Oplossing:
 • Schakel het genereren van thumbnails (miniatuurweergaven) in Windows Vista uit. Open Windows Explorer (Windows Verkenner) en klik op Organize (Organiseer), Folder and Search Options (Map- en zoekopties), View (Beeld), Enable Always show icons (Schakel altijd iconen tonen in), Never thumbnails (Nooit miniatuurweergaven).

+ Vraag: Windows Vista geeft foutmeldingen als "Windows Explorer has stopped working" ("Windows Verkenner is vastgelopen") en "Windows Explorer is restarting" ("Windows Verkenner wordt opnieuw gestart"), hoe kan ik dat voorkomen?
Antwoord: Details over wat het vastlopen kan hebben veroorzaakt staan normaliter in de Event log (Logboeken) van Windows. Doe het volgende om de Event Viewer (Logboeken) van Windows te zien: klik op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm), Administrative Tools (Systeembeheer), Event Viewer (Logboeken).
Soms wordt het probleem veroorzaakt door de Gabest MPEG splitter (MpegSplitter.ax). Dit filter is uit te schakelen met behulp van de K-Lite Codec Tweak Tool.
Kijk wanneer het probleem daarmee niet is opgelost of de Gabest MPEG splitter niet was geïnstalleerd in de Event Viewer logs (Logboeken) om te zien wat het probleem veroorzaakt.

+ Vraag: Mijn computer toont een Blue Screen of Death (BSoD) of herstart wanneer ik een audio- of videobestand probeer af te spelen, hoe kan ik dat voorkomen?
Antwoord: Een corrupt bestand of een buggy codec (codec met fouten) kan ervoor zorgen dat de afspeelsoftware vastloopt, maar niet het hele systeem. Een Blue Screen of Death (BSoD) of een spontane herstart is meestal een indicatie dat er iets fout zit in de hardware of een driver (stuurprogramma). Herinstalleer de drivers van de grafische kaart en de geluidskaart. Bij voorkeur een andere, oudere of nieuwere, versie.
Enkele details over wat het vastlopen kan hebben veroorzaakt staan normaliter in de Event log (Logboeken) van Windows. Doe het volgende om de Event Viewer (Logboeken) van Windows te zien: klik op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm), Administrative Tools (Systeembeheer), Event Viewer (Logboeken).

+ Vraag: Wanneer ik regsvr32.exe gebruik krijg ik de foutmelding 0x80070005 in Windows Vista, wat betekent dat en hoe kan ik dat oplossen?
Antwoord: Fout 0x80070005 betekent Access denied (Toegang geweigerd). Deze foutmelding kan worden voorkomen door het starten van een opdrachtenprompt met Administrator privileges (Beheerdersrechten), waarna regsvr32.exe daarvandaan wordt uitgevoerd.
Klik op Start, ga dan naar Accessories (Bureau-accessoires) en klik met de rechtermuisknop op Command Prompt (Opdrachtprompt) en klik vervolgens op Run as (Uitvoeren als) in het context menu. Daarna is het nodig om een gebruikersaccount met Beheerdersrechten te kiezen in het venster wat dan verschijnt. Wanneer regsvr32.exe vanuit deze Opdrachtprompt wordt uitgevoerd zal de Toegang geweigerd foutmelding niet optreden.

+ Vraag: Welke codecs zitten standaard bij Windows?
Antwoord: Enkele codecs die standaard bij Windows zitten zijn:
 • IMA ADPCM Audio Codec
 • Microsoft ADPCM Audio Codec
 • TrueSpeech Software Audio Codec
 • Microsoft Video 1 Video Codec
 • RLE Video Codec

+ Vraag: Wat is System Restore (Systeemherstel)?
Antwoord: Elke keer wanneer er een spel, programma of software wordt gedownload en geïnstalleerd worden er dingen aan de computer verandert. Soms kan dat het systeem onstabiel maken. Met System Restore (Systeemherstel) kan in bepaalde opzichten worden teruggegaan naar het moment voor installatie, het werkt grotendeels zoals de optie ongedaan maken. System Restore (Systeemherstel) kan worden gebruikt om bepaalde systeeminstellingen terug te zetten naar die van de laatste keer dat er een herstelpunt is aangemaakt (waarop de computer nog correct functioneerde). System Restore (Systeemherstel) verandert geen persoonlijke data.
Hoe werkt System Restore (Systeemherstel)?
Windows XP maakt om de zoveel tijd een herstelpunt van een deel van de computer. Windows XP maakt ook herstelpunten aan voor ingrijpende gebeurtenissen op de computer (zoals wanneer er een programma of driver (stuurprogramma) wordt geïnstalleerd) of wanneer de gebruiker dit aangeeft. Wanneer er een programma is geïnstalleerd waarna de computer onstabiel is geworden dan kan System Restore (Systeemherstel) worden gestart, waarna een herstelpunt kan worden gekozen die vervolgens kan worden teruggezet om de computer in dat opzicht terug in de tijd te zetten.
Wanneer System Restore (Systeemherstel) wordt gebruikt wordt een kalender weergegeven waarop staat wanneer er herstelpunten zijn aangemaakt, wanneer de computer niet elke dag wordt gebruikt dan hebben die dagen geen herstelpunt. Wanneer de computer veel wordt gebruikt zal er bijna elke dag wel een herstelpunt staan, soms zelfs meerdere per dag.
Let op dat System Restore (Systeemherstel) niet op magische wijze het volledige systeem kan herstellen, het draait slechts de veranderen in enkele belangrijke systeemonderdelen terug.
Het is daarom ten zeerste aan te raden om eerst de software waar problemen mee zijn te deïnstalleren voordat System Restore wordt gebruikt om terug te gaan naar een punt voor de installatie van de software.


Problemen oplossen

+ Vraag: Hoe kan ik erachter komen welk onderdeel van het K-Lite Codec Pack de oorzaak is van een bepaald probleem wat begon na de installatie ervan?
Antwoord: Deïnstalleer het K-Lite Codec Pack en test of het probleem nu inderdaad niet optreedt.
Installeer nu het K-Lite Codec Pack weer, kies deze keer echter slechts een deel van de onderdelen die waren geïnstalleerd toen het probleem optrad. Voeg bij elke installatie van het pakket een of enkele onderdelen aan de lijst van te installeren onderdelen toe tot het probleem weer optreedt. Het is niet nodig om het K-Lite Codec Pack elke keer te deïnstalleren tijdens dit proces. Het over de huidige installatie heen installeren werkt prima zolang de lijst tijdens de nieuwe installatie gekozen onderdelen maar alle onderdelen bevat die tijdens de installatie ervoor waren gekozen.
Deïnstalleer het K-Lite Codec Pack zodra het onderdeel dat het probleem veroorzaakt bekend is, waarna het K-Lite Codec Pack weer geïnstalleerd kan worden met de gewenste onderdelen min het onderdeel wat het probleem veroorzaakte.
Meldt het probleem en het onderdeel wat het probleem veroorzaakte zodat er een oplossing kan worden gevonden of dat het probleem voortaan kan worden omzeild.

+ Vraag: Hoe kan ik zien welke codecs en filters worden gebruikt om een bestand af te spelen?
Antwoord: Dit kan op een aantal verschillende manieren.
Media Player Classic: Klik tijdens het afspelen van een bestand op het menu Play, ga dan met de muis naar Filters in het uitklapmenu.
BSplayer: Klik tijdens het afspelen van een bestand met de rechtermuisknop op BSplayer. Klik in het menu dat dan verschijnt op Options (Opties) en dan op Filters.
GraphEdit: Start GraphEdit. Sleep een bestand in het venster. Een graph zal worden opgebouwd waarin alle filters die worden gebruikt om het bestand af te spelen komen te staan.
ZoomPlayer: Klik tijdens het afspelen van een bestand met de rechtermuisknop op ZoomPlayer. Klik in het menu dat dan verschijnt op Filter Properties (Eigenschappen) en dan op Graph Information (Informatie).

+ Vraag: Hoe kan ik een lijst laten aanmaken van alle codecs en filters die op mijn systeem aanwezig zijn?
Antwoord: Start de K-Lite Codec Tweak Tool en kies de optie om een tekstbestand aan te laten maken met alle op het systeem geïnstalleerde codecs en filters.

+ Vraag: Hoe kan ik niet werkende codecs en DirectShow filters verwijderen?
Antwoord: Start de K-Lite Codec Tweak Tool en kies de twee opties om te zoeken naar niet werkende codecs en DirectShow filters. Als de K-Lite Codec Tweak Tool een niet werkende codec of DirectShow filter aantreft zal het meer details tonen en de optie bieden om hem te verwijderen.

+ Vraag: Hoe kan ik een DirectShow filter verwijderen?
Antwoord: Een DirectShow filter verwijderen kan op verschillende manieren.
Met de K-Lite Codec Tweak Tool:
Start de K-Lite Codec Tweak Tool die met het K-Lite Codec Pack wordt meegeleverd. Deze biedt de mogelijkheid om verschillende DirectShow filters (DirectShow Filter Management) uit te schakelen.
Handmatig:
Handmatig een filter uitschakelen die zich in de map Windows\system32 bevindt via de opdrachtenprompt gaat als volgt (vervang voorbeeld.ax door de bestandsnaam van het filter wat moet worden uitgeschakeld):
Klik op Start, klik dan op Uitvoeren en typ
regsvr32 /u voorbeeld.ax
en druk op enter.
Indien het bestand zich niet in de map (directory) Windows\system32 bevindt is het nodig om het volledige pad van het bestand op te geven in plaats van alleen de bestandsnaam. Wanneer het pad spaties bevat zet dan aanhalingstekens om het geheel heen. Voorbeeld:
regsvr32 /u "C:\Program Files\K-Lite Codec Pack\filters\ac3filter.ax"
Extra informatie:
Als het blokkeren niet werkt komt dat meestal omdat het bestand niet meer op het systeem aanwezig is, maar zijn informatie nog wel in het register van Windows staat. De K-Lite Codec Tweak Tool, die bij het K-Lite Codec Pack wordt geleverd, biedt de mogelijkheid om te zoeken naar niet werkende filters. Indien deze worden aangetroffen biedt het hulpprogramma de mogelijkheid ze te verwijderen.
Wanneer het blokkeren succesvol verloopt zal het filter zijn uitgeschakeld en niet meer worden gebruikt. Er verandert echter niets aan het bestand zelf en kan indien gewenst eventueel handmatig worden verwijderd.
Wees voorzichtig met bestanden verwijderen. Verwijder ook niet simpelweg alles. Een groot aantal filters zijn standaardonderdelen van Windows of DirectX (zoals quartz.dll). Verwijder deze niet. Klik voor de zekerheid eerst met de rechtermuisknop op het bestand in Windows Explorer (Windows Verkenner) en kies Properties (Eigenschappen). Wanneer er dan iets staat over Microsoft Windows of DirectX moet het bestand blijven staan.

+ Vraag: Hoe kan ik ACM (Audio Compression Manager) audio codecs verwijderen?
Antwoord: Ga naar het Windows Control Panel (Configuratiescherm) door te klikken op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm) en dubbelklik dan op System (Systeem) om het venster met systeemeigenschappen te openen.
Klik op het tabblad Hardware en dan op de Device manager (Apparaatbeheer) knop. Open Sound, video en game controllers (Besturing voor geluid, video en spelletjes). Klik met de rechtermuisknop op Audio Codecs en kies Properties (Eigenschappen). Op het tabblad Properties (Eigenschappen) kunnen ACM audio codecs worden verwijderd.

+ Vraag: Hoe kan ik VFW (Video For Windows) video codecs verwijderen?
Antwoord: Ga naar het Windows Control Panel (Configuratiescherm) door te klikken op Start, ga naar Settings (Instellingen), Control Panel (Configuratiescherm) en dubbelklik dan op System (Systeem) om het venster met systeemeigenschappen te openen.
Klik op het tabblad Hardware en dan op de Device manager (Apparaatbeheer) knop. Open Sound, video en game controllers (Besturing voor geluid, video en spelletjes). Klik met de rechtermuisknop op Video Codecs en kies Properties (Eigenschappen). Op het tabblad Properties (Eigenschappen) kunnen VFW video codecs worden verwijderd.


DirectX Video Acceleration (DXVA)

+ Vraag: Wat is DXVA?
Antwoord: DXVA is een afkorting van DirectX Video Acceleration. Dit is een DirectX Application Programming Interface (API) waarmee een grafische kaart gebruikt kan worden om te helpen bij het decoderen (afspelen) van video, waardoor de processor ontlast wordt.

+ Vraag: Welke decoders en mediaspelers zijn in staat om gebruik te maken van DXVA?
Antwoord: De video decoder moet DXVA ondersteunen. Op dit moment zijn er nog maar weinig decoders die dit doen.
Media Player Classic Home Cinema (MPC HC) heeft ingebouwde DXVA decoders voor de videoformaten H.264 en VC-1.

+ Vraag: Wat is ervoor nodig om DXVA te kunnen gebruiken?
Antwoord: DXVA werkt alleen wanneer aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
 • De grafische kaart moet compatible zijn met DXVA.
 • In Windows XP is het nodig om een van de volgende video renderers te gebruiken: Overlay Mixer, VMR-7 of VMR-9. VMR-9 (renderless) wordt aangeraden, omdat deze renderer compatible is met het interne ondertitelingsfilter van Media Player Classic (MPC).
 • In Windows Vista is het nodig om een van de volgende video renderers te gebruiken: Enhanced Video Renderer (EVR) of EVR Custom Presenter. Enhanced Video Renderer Custom Presenter wordt aangeraden, omdat deze renderer compatible is met het interne ondertitelingsfilter van MPC.
 • Er mogen geen tussenliggende filters tussen de video decoder en de video renderer zijn. Geen tussenliggende filters betekent dat het niet mogelijk is om ffdshow te gebruiken om de video te verwerken. Standaard is dit dan ook al uitgeschakeld. Geen tussenliggende filters betekent ook dat DirectVobSub niet gebruikt mag worden voor het weergeven van ondertiteling. Om toch ondertiteling weer te geven moet het interne ondertitelingsfilter van MPC HC worden ingeschakeld (in Options (Opties), Playback (Afspelen) en dan Autoload subtitles (Automatisch ondertiteling laden)). Vergeet niet om een video renderer te kiezen die compatible is met het interne ondertitelingsfilter, zoals VMR-9 (renderless) of EVR Custom Presenter. DirectVobSub wordt door MPC automatisch geblokkeerd wanneer het interne ondertitelingsfilter geactiveerd wordt. Indien het interne ondertitelingsfilter niet is ingeschakeld of de gebruikte video renderer is er niet compatible mee, dan wordt het ten zeerste aanbevolen om DirectVobSub handmatig te blokkeren. Dit kan in Options (Opties) en dan External Filters (Externe Filters). Het te blokkeren filter heet "DirectVobSub (auto-loading version)".
 • De video zelf moet ook voldoen aan de DXVA standaard. H.264 video met meer dan 11 reference frames is bijvoorbeeld niet compatible met DXVA.

+ Vraag: Welke grafische kaarten zijn compatible met de ingebouwde DXVA decoders van Media Player Classic Home Cinema (MPC HC)?
Antwoord: Grafische kaarten van de ATI Radeon HD of nVidia GeForce 7 series of nieuwer zouden compatible moeten zijn met MPC HC.


Diverse

+ Vraag: Is het ook mogelijk om Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox te gebruiken wanneer er geen Internetverbinding beschikbaar is (of deze niet gebruikt mag worden)?
Antwoord: Jazeker. Hiervoor is het nodig dat het installatieprogramma van Mozilla Firefox zich in dezelfde map (directory) bevindt als Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox en deze de juiste bestandsnaam heeft. De bestandsnaam is FirefoxEN.exe (Engelstalig) of FirefoxNL.exe (Nederlandstalig) voor Mozilla Firefox (in het geval van een recente versie van Windows). Het is geen probleem wanneer Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox wordt uitgevoerd terwijl (ook) versies van Mozilla Firefox voor andere besturingssystemen of in andere talen aanwezig zijn: Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox zal automatisch de juiste versie gebruiken.
De bestandsnaam voor de Adobe Flash Player plugin is install_flash_player.exe (Taalonafhankelijk).

+ Vraag: Is het mogelijk om bij de installatie op te geven waar Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox geïnstalleerd moet worden?
Antwoord: Ja, dat is mogelijk door "/D=Directory" als parameter op te geven, waarbij "Directory" het volledige pad is naar de directory waarin Mozilla Firefox moet worden geïnstalleerd. Het pad mag altijd tussen aanhalingstekens staan, maar dit is alleen nodig indien er spaties in het pad voorkomen. Voorbeeld:
UtiluMF.exe /D="C:\Windows\Mozilla Firefox"
Het installatieprogramma moet schrijfrechten in de installatiedirectory hebben. Ook moet de directory al bestaan. Wanneer aan een van deze voorwaarden niet wordt voldaan zal het installatieprogramma de parameter negeren.

+ Vraag: Is het mogelijk om de gewenste taal al voor installatie aan Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox op te geven?
Antwoord: Ja, dat is mogelijk door "/LANG=EN" voor Engels, of "/LANG=NL" voor Nederlands, als parameter op te geven. In het volgende voorbeeld zal Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox direct in het Nederlands starten, en dus niet om de taal vragen:
UtiluMF.exe /LANG=NL

+ Vraag: Is het mogelijk om Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox geautomatiseerd uit te laten voeren, dus zonder dat dit zichtbaar is?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk door "/VERYSILENT" als parameter op te geven. Wanneer deze parameter is opgegeven zal het niet zichtbaar zijn dat Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox bezig is.

+ Vraag: Is het mogelijk om Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox direct al een profiel aan te laten maken, zodat de Importeerassistent niet wordt uitgevoerd?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk door "/CreateProfile" als parameter op te geven. Wanneer deze parameter is opgegeven zal Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox in plaats van het uitvoeren van de Importeerassistent direct een nieuw profiel aanmaken, zonder iets te importeren.

+ Vraag: Is het mogelijk om meerdere parameters tegelijk aan Utilu Silent Setup for Mozilla Firefox op te geven?
Antwoord: Ja, dit is mogelijk door ze allemaal achter elkaar te zetten, met een spatie tussen elke parameter. Voorbeeld:
UtiluMF.exe /D="C:\Windows\Mozilla Firefox" /LANG=NL /VERYSILENT

+ Vraag: Hoe moet Internet Explorer 8 worden ingesteld om Internet websites lokaal goed te kunnen testen?
Antwoord: Hiervoor is het nodig om enkele standaardinstellingen aan te passen, omdat Internet Explorer 8 anders lokale websites heel anders weergeeft dan websites op Internet.
Ga naar het menu "Extra" en klik op "Instellingen voor compatibiliteitsweergave". Vink nu de optie "Intranetsites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Controleer of de optie "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" niet is aangevinkt en vink deze in dat geval ook uit. Controleer eveneens of de lijst onder "Websites die aan de compatibiliteitsweergave zijn toegevoegd:" leeg is. Klik vervolgens op "Sluiten".
Ga nu naar het menu "Extra" en klik op "Internetopties". Ga vervolgens naar het tabblad "Geavanceerd". Scroll nu naar beneden naar "Webpagina's bekijken". Vink de optie "Automatisch herstellen van pagina-indelingsfouten in de compatibiliteitsweergave" uit. Stel eventueel nog andere opties naar eigen voorkeur in, zoals "Foutopsporing in scripts uitschakelen", "Gebruiksvriendelijke HTTP-foutberichten weergeven" en "Melding van elke scriptfout weergeven". Klik ten slotte op "OK".

+ Vraag: Hoe kan de Internet Explorer 7 render engine in Internet Explorer 8 worden geactiveerd?
Antwoord: Ga naar het menu "Extra" en klik op "Ontwikkelhulpprogramma's", of druk op F12. Ga vervolgens naar het "Browsermodus" menu en kies "Internet Explorer 7" om de website weer te laten geven door de Trident render engine van Internet Explorer 7.
Let er op dat pagina's die vervolgens - al dan niet vanzelf - in nieuwe vensters of popups worden geopend weer weergeven worden door de Trident render engine van Internet Explorer 8. De Browsermodus moet dus voor elk venster apart worden ingesteld.

+ Vraag: Wanneer ik een adres invoer in Internet Explorer 6.0 wordt deze geopend door de standaardbrowser en niet door Internet Explorer 6.0. Hoe kan dat worden opgelost?
Antwoord: Internet Explorer 6.0 bevat vanaf versie 6.00.2900.5512 een bug waardoor pagina's in de standaardbrowser worden geopend en niet in die versie. In Internet Explorer 6.0 (6.00.2800.1106) en Internet Explorer 6.0 (6.00.2900.2180) treedt dit probleem niet op.
Gebruik daarom deze versies van Internet Explorer 6.0 in plaats van Internet Explorer 6.0 (6.00.2900.5512).

+ Vraag: Hoe kan ik KeePass Password Safe met Nederlandse Taalmodule installeren?
Antwoord: Wanneer het installatieprogramma gebruikt wordt waar de Nederlandse Taalmodule in is geïntegreerd zal dit vanzelf gaan.
Ga als volgt te werk om KeePass Password Safe met Nederlandse Taalmodule te installeren:
 • Installeer KeePass Password Safe.
 • Pak vervolgens de Nederlandse Taalmodule uit in de Languages submap van KeePass Password Safe, standaard is C:\Program Files\KeePass Password Safe\Languages het juiste pad.
 • Start KeePass Password Safe en kies View en dan Change Language... en kies de Nederlandse vertaling. Antwoord ten slotte Yes op de vraag of het inderdaad de bedoeling is om KeePass te herstarten om de nieuw gekozen taal te gebruiken.

+ Vraag: Hoe kan ik IrfanView volledig en met Nederlandse Taalmodule installeren?
Antwoord: Ga als volgt te werk om IrfanView volledig en met Nederlandse Taalmodule te installeren:
 • Installeer IrfanView (indien dat nog niet gebeurd is). Let erop dat oude versies van IrfanView standaard de Google Toolbar voor Internet Explorer en Google Desktop Search installeert. Haal tijdens de installatieprocedure de vinkjes voor de Google Toolbar voor Internet Explorer en Google Desktop Search weg om dit te voorkomen.
 • Installeer daarop IrfanView All Plug-Ins.
 • Pak vervolgens de Nederlandse Taalmodule voor IrfanView uit in de submap Languages van IrfanView, standaard is C:\Program Files\IrfanView\Languages het juiste pad.
 • Start IrfanView en kies Options en dan Change language... en kies een van de Nederlandse vertalingen en klik ten slotte op OK om de wijzigingen te laten doorvoeren.

+ Vraag: Hoe kan ik een screenshot (schermafdruk) maken en opslaan met IrfanView?
Antwoord: Ga als volgt te werk om een screenshot te maken en op te slaan met IrfanView:
 • Zorg dat hetgeen waarvan een screenshot (schermafdruk) gemaakt moet worden zichtbaar is en druk op de knop Print Screen op het toetsenbord.
 • Start IrfanView en klik op Bewerken en dan Plakken (of druk op CTRL+V), nu wordt de zojuist gemaakte schermafbeelding zichtbaar.
 • Klik nu op Bestand en dan op Opslaan als... (of druk op S), geef het bestand een naam en kies uit de lijst Opslaan als onderin het venster voor PNG - Portable Network Graphics en vul achter Compressie niveau in het rechter venster 9 in en klik vervolgens op Opslaan.

+ Vraag: Ik wil graag dat Microsoft Updates vanzelf geïnstalleerd worden, hoe doe ik dat?
Antwoord: Klik op Start, klik dan op Uitvoeren (of gebruik de toetsencombinatie Windows + R) en typ
gpedit.msc
en druk op enter.
Nu verschijnt er een venster Groepsbeleid, ga via Beleid voor Lokale computer, Computerconfiguratie, Beheersjablonen, Windows-onderdelen naar Windows Update.
Schakel hier de volgende instellingen in (zodat de status op Ingeschakeld staat):
 • Automatische updates configureren
  Kies naast het inschakelen voor:
  4 - Updates automatisch downloaden en installeren volgens de opgegeven planning
  0 - Elke dag
  10:00 uur (bijvoorbeeld)
 • Onmiddelijke installatie door Automatische updates toestaan
 • Aanbevolen updates via Automatische updates inschakelen
Vanaf nu zullen de Microsoft Updates vanzelf toegepast worden.

+ Vraag: Ik wil Microsoft OneDrive in Windows 10 verwijderen, hoe doe ik dat?
Antwoord: Klik op Start, klik dan op Uitvoeren (of gebruik de toetsencombinatie Windows + R) en typ
gpedit.msc
en druk op enter.
Nu verschijnt er een venster Groepsbeleid, ga via Beleid voor Lokale computer, Computerconfiguratie, Beheersjablonen, Windows-onderdelen naar OneDrive.
Schakel hier de volgende instellingen in (zodat de status op Ingeschakeld staat):
- Voorkomen dat OneDrive wordt gebruikt voor bestandsopslag.
In het register van Windows, zal hierdoor een DWORD (32-bits)-waarde genaamd DisableFileSyncNGSC aangemaakt worden met de waarde 1 in
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Windows\OneDrive

Om OneDrive te verwijderen, open een Administrator Opdrachtprompt en voer onderstaande commando's uit:
TASKKILL /F /IM OneDrive.exe
%SystemRoot%\System32\OneDriveSetup.exe /uninstall
%SystemRoot%\SysWOW64\OneDriveSetup.exe /uninstall
RD "%UserProfile%\OneDrive" /Q /S
RD "%LocalAppData%\Microsoft\OneDrive" /Q /S
RD "%ProgramData%\Microsoft OneDrive" /Q /S
REG DELETE "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}" /f
REG DELETE "HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}" /f

+ Vraag: Welke gebruikersspecifieke Windows 10 instellingen zijn handig om aan te passen?
Antwoord: Bijvoorbeeld:
 • Configuratiescherm ⇒ Taal ⇒ Geavanceerde instellingen ⇒ Invoermethode wijzigen ⇒ Sneltoetsen van taakbalk wijzigen
  Tekstservices en invoertalen ⇒ Geavanceerde toetsinstellingen ⇒ Sneltoetsen voor invoertalen ⇒ Toetsencombinatie wijzigen... ⇒ Zowel Invoertaal wijzigen als Toetsenbordindeling wijzigen op Niet toegewezen
 • Configuratiescherm ⇒ Geluid ⇒ Geluiden ⇒ Geluidsschema: Geen geluiden ⇒ OK
 • Mozilla Firefox aan taakbalk vastmaken
 • Windows Store snelkoppeling van taakbalk losmaken
 • Taakbalk ⇒ Rechtermuisknop ⇒ Zoeken ⇒ Verborgen
 • Taakbalk ⇒ Rechtermuisknop ⇒ Eigenschappen ⇒ Taakbalkknoppen: Combineren als taakbalk vol is
 • Windows Verkenner ⇒ Beeld ⇒ Opties ⇒ Map- en zoekopties wijzigen ⇒ Weergave
  - AAN Altijd menu's weergeven
  - UIT Extensies voor bekende bestandstypen verbergen
 • IE en Edge
  - Google standaardzoekmachine
  Edge:
  https://www.google.nl/ ⇒ Menu ⇒ Instellingen ⇒ Geavanceerde instellingen weergeven ⇒ Zoeken in de adresbalk met ⇒ Wijzigen ⇒ www.google.nl ⇒ Als standaard instellen
 • IE en Mozilla Firefox
  - Cache uit
 • Bureaublad ⇒ Rechtermuisknop ⇒ Beeld ⇒ Pictogrammen automatisch schikken
 • Start ⇒ Instellingen ⇒ Persoonlijke instellingen ⇒ Start
  Zet het schuifje uit met de naam Af en toe suggesties in Start weergeven
 • Opdrachtprompt ⇒ Standaardwaarden ⇒ Lettertype ⇒ Grootte ⇒ 16px
 • Energiebeheer
 • Start ⇒ Instellingen ⇒ Systeem ⇒ Standaard-apps

+ Vraag: Ik wil graag e-mail versturen naar meerdere mensen tegelijk. Op welke manier kan dat het beste?
Antwoord: De beste manier om e-mail naar meerdere mensen tegelijk te versturen is door de e-mailadressen bij Blind Carbon Copy (BCC) in te vullen.
Als de e-mailadressen bij Aan of Carbon Copy (CC) ingevuld zouden worden, kunnen de verschillende ontvangers elkaars namen en e-mailadressen namelijk zien. Virussen, ad- en spyware gebruiken deze informatie om zichzelf te verspreiden. Het gevolg is dus dat dan iedereen de virussen, ad- en spyware krijgt. Ook kunnen alle e-mailadressen op deze manier op spam-mailinglijsten komen te staan.
In bijvoorbeeld Microsoft Outlook Express is het BCC veld standaard niet zichtbaar. Klik om het BCC veld zichtbaar te maken bij het opstellen van een nieuw bericht in de menubalk bovenaan het scherm op Beeld en vervolgens op de optie Alle koppen. Vul daarna in het BCC veld de e-mailadressen in waar het bericht heen gestuurd moet worden. De velden Aan en CC blijven dus leeg.

Contact

Disclaimer